Yüz felci, beyinde bulunan 7.kafa çifti diye adlandırılan Nervus Facialisin etkilenmesiyle yüzdeki mimik kaslarındaki hareket kaybına denir. Nervus Facialis ayrıca kulak, tükürük bezi, gözyaşı bezi ve dilin ön bölümüne(tat duyusu) giden ince dallara sahiptir. Bunun sonucu olarak ağız ve yanak yana doğru kayar. Kaşını kaldıramaz. Etkilenen taraftaki gözünü kapatamaz dolayısıyla o gözde sürekli yaşarma ve akıntı meydana gelir. Güldüğü zaman ağız tek tarafa doğru kayar.
2 çeşit yüz felci vardır.
- Merkezi (santral) yüz felci: Genellikle beyinde oluşan bir hasara bağlıdır. Kafa travması, inme, baş-boyun tümörleri, ameliyatlar sonrası oluşabilir. Bu durumda sadece yüzün yanak bölgesi etkilenir. Kaş ve göz kasları etkilenmez.
- Periferik yüz felci(Bell palsi): En sık görülen tiptir. Bell palsi, yüzün sadece bir tarafındaki kasları etkileyen, aniden gelişen ve nedeni bilinmeyen bir yüz felci tipidir. Yüz sinirinde ödem ortaya çıkması neticesinde içinden geçtiği kemik yapılarda sıkışması sonucunda ortaya çıktığı düşünülür.
Fasiyal sinirin viral enfeksiyonu ile ilgili olduğu tahmin edilmektedir. Burada tüm yüz siniri etkilenir. Alın, göz kapağı, yanak bölgesi, ağız kaslarının hareketleri bozulmuştur. Periferik fasiyal paralizide tedavi steroid, antiviral tedavi ve vitamin desteğiyle başlar, fizik tedaviyle devam eder. Sinirin elektrikle uyarılmasına ve mimik kaslarını hareket ettirmeye hemen başlanmalıdır. Akupunkturun da yüz felci geçirdikten sonraki ilk 6 ay içinde başlanması gerekir. Akupunktur tedavisi her gün veya günaşırı olarak başlanır. 10-12 seans planlanır, sonraki dönemde seans araları uzayarak devam edilir. Tedavi süresi 20-30 dk. şeklindedir. Fizik tedavi ve akupunktur ile tedavinin başarı oranı %95.e çıkmaktadır.