OLMAYA DEVLET CİHANDA BİR NEFES SIHHAT GİBİ…
Yaşamın kaynağı nefestir. Oksijen; iç organların, bezlerin, sinir sistemi ve beynin çalışması için gereklidir. Doğru nefes alamayanlar sürekli kendilerini yorgun hissederler, sinirli, kaygılı, depresif olurlar. Bebekler bu işi mükemmel yapıyorlar ve diyaframı kullanıyorlar ama sonradan edinilen korkular, yaşanan travmalar ve kırgınlıklarla doğal nefes unutuluyor.
Doğru nefes, burundan alınan nefestir. Burun, solunan havayı ısıtır, nemlendirir. Tozları ve yabancı maddeleri filtreleyerek akciğerlerimize her zaman sabit kalitede temiz hava sunar. Ağız yoluyla alınan hava direkt akciğerlere gider ve kronik farenjit, bronşit ve alt solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarır.
Doğru nefes diyaframla olur. Çiçek koklar gibi soluduğumuz havayı akciğerlerimizin en derin köşesine alırız. Diyafram nefesi, karın bölgesindeki organlarda masaj etkisi yaratır, safra kesesi ve midenin yukarıya hareketi önlenerek reflü önlenir. Ayrıca göğüs kafesinde lenf drenajı artar ve artıklar vücuttan uzaklaştırılır.
Nefes verme, nefes almadan daha uzun olmalıdır.
Nefes yavaş ve derin olmalıdır.
Nasıl nefes alınır?(En Basitinden)
Oturarak veya yatarak, bir elimizi karına bir elimizi göğse yerleştirelim. Nefesi burundan alıp karnımızı iyice şişirelim, sadece karnımız üzerindeki el hareket edecek ve 4’e kadar sayalım. Daha sonra nefesimizi göğse geçirelim ve tutalım, şimdi göğüsteki el hareket edecek ve 4’e kadar sayalım. Sonra 4’e kadar sayarak nefesimizi burundan yavaşça verelim ve karnımız iyice içine çöksün, 8’e kadar sayarsak daha da güzel olur.
Doğru nefesle;
- Kan kalitesi artar ve toksinler daha kolay atılır.
- Tüm sinir ve hormonlar üzerinde olumlu etkiler yapar.
- Bağışıklık sistemi güçlenir, yaşlanma gecikir.
- Hücresel verimlilik artar, cilt canlanır ve metabolizma hızlanarak kilo kontrolü sağlanır.
- Dikkat ve konsantrasyon artar, hafıza güçlenir, kavrama kabiliyeti artar.
- Uyku kalitesi artar.
Kendinize bir iyilik yapın ve doğru nefes alın.