Gaps Diyeti

GAPS terimi, Gut and Psychology Syndrome (bağırsak ve psikoloji sendromu) anlamına gelmektedir. GAPS, geçirgen bağırsak sendromu, sızıntılı bağırsak sendromu olarak da bilinir.

GAPS diyetini bulan Dr.Natasha Campbell, yetersiz beslenmenin ve artan bağırsak geçirgenliğinin birçok psikolojik, nörolojik ve davranışsal problemden sorumlu olduğunu vurgulamıştır.

Natasha Campbell, GAPS diyetini başlangıçta oğlunun otizmini tedavi etmek amacıyla uyguladı. GAPS diyeti yapanlar, sindirimi zor olan ve bağırsak florasına zarar verebilecek yiyeceklerden kaçınırlarken, bağırsaklarının iyileşmesine yardımcı olacak gıdalarla beslenirler. Vücudun beyinden sonra en yetkili organı olan bağırsaklardaki sorunlar, metabolik hastalıklardan, psikolojik rahatsızlıklara kadar birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkar. Bağırsak sağlığını korumak ise fonksiyonel gıdaların alımı ve doğru beslenme ile mümkündür. Bağırsaklardaki en önemli sindirim sorunu sızıntılı bağırsak sendromudur, bu tabloda ince bağırsak duvarında hasar ve geçirgenlik görünmektedir. Toksinler, sindirilmeyen besinler, ağır metaller ve böcek ilacı gibi kimyasallar, bağırsak ceplerinden kana geçmektedir. Bunu engellemek üzere yapılan beslenme programı da “GAPS Diyeti” olarak adlandırılır. Aksi halde toksinler ve kimyasallar bağırsak duvarını aşarak kan dolaşımından çıkıp vücuda saldırmaktadır.

Bağırsak sağlığı kişinin psikolojisi ile yakından ilgilidir. Bağırsağı koruyarak sindirim sisteminin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan GAPS diyeti ruh ve beden uyumunu tamamlayan en önemli beslenme şekillerinden biridir. Bağırsak sağlığı için temel nokta bağırsak florasının bakteri dengesini sağlamaktır. Düzenli çalışan bir bağırsakta probiyotik adıyla faydalı bakterilerin oranının yüksek, hastalık yapıcı patojen bakteri ve mantarların oranının düşük olması gerekir. GAPS hastalığı olanlarda patolojik bakteri oranı yüksektir. GAPS beslenmesinde probiyotik sağlayan fermente gıdalarla bağırsakların sağlıklı çalışması amaçlanır.

GAPS diyeti, bağırsak geçirgenliğinin artmasıyla oluşan tüm kronik hastalıklarda ilk tedavidir. Bunun için GAPS uzmanı ve diyetisyeninizden yardım alınız.