Günlük yaşamımızda yürüme, oturma, merdiven çıkmak, çömelmek gibi hareketleri birçok kez yapmaktayız, fakat normal şartlarda bu hareketleri yaparken dizimizin farkında olmayız. Diz eklemi ve çevresindeki yumuşak dokular, yerçekimine karşı ayakta durma, yürüme sırasındaki stabilite ve hareketin oluşumunda rol oynar. Bu nedenle diz risk altında olan bir eklemdir.
Diz eklemine ilişkin şikayetler her yaşta olabilir. Sık görülen şikayetler, ağrı, eklem çevresinde şişlik, kilitlenme, hareket kısıtlılığı ve eklemde sertlik, çıtırtı sesidir. Eğer bu şikayetlerden bir veya daha fazlası varsa doktorunuza başvurunuz. Doğru tanı, doğru tedavi için esastır. Doğru tanı şikayetlerin ayrıntılı sorgulanması ve fizik muayene, kan tetkikleri, röntgen, manyetik rezonans görüntülemesi gibi tetkiklerle konur.
Diz Ağrısı Tedavisi
Diz ağrısında tedavi yöntemleri, diz ağrısına tam olarak neyin sebep olduğuna bağlı olarak değişir. Bunlar ilaçla tedavi, fizik tedavi, enjeksiyon ile tedavi ve ameliyatla tedavi grupları altında sınıflanır. Ağrıyı hafifletmek ve romatoid artrit veya gut artriti gibi altta yatan tıbbi nedenleri tedavi etmeye yardımcı olmak üzere çeşitli ilaçlar reçete edilebilir.
Dizlerin etrafındaki kasların güçlendirilmesi onu daha dayanıklı ve dengeli bir hale getirecektir. Doktorunuz ağrıya neden olan özel duruma göre fizik tedavi veya benzeri güçlendirme egzersizleri önerebilir. Bireyin fiziksel olarak aktif olduğu ya da bir sporcu olduğu durumlarda dizleri etkileyebilecek hareket modellerini düzeltmek işe yarar. Diz eklemini korumaya ve desteklemeye yardımcı olmak için farklı tipte dizlikler de kullanılabilir. Bazı vakalarda doğrudan ekleme ilaç enjekte edilmesi doktor tarafından önerilebilir, bunlar arasında artrit ağrısının artması ve alevlenmesi döneminde semptomları azaltmaya yardımcı olan kortikosteroid ilacı enjeksiyonu vardır.
Eklemleri doğal olarak yağlayan eklem sıvısına benzer sıvı olan hyaluronik asit, hareket kabiliyeti arttırmak ve ağrıyı hafifletmek için dize enjekte edilebilir. Trombositten zengin plazma(PRP), iyileşmeyi destekleyen farklı birçok faktörü içeren bir konsantrasyondur, bu tip enjeksiyonlar tendon yırtığı, burkulması veya yaralanma nedeniyle gerçekleşen diz ağrılarında daha etkilidir.
Diz bağlarının güçlendirilmesinde proloterapi, etyolojiye yönelik olarak nöralterapi ve akupunktur, ozonterapi uygulanabilir. Diz ağrısına neden olan sorunun kaynağına göre ameliyat seçeneğine başvurulması gerekebilir. Ameliyat kararında en önemli unsur, hastanın aktivitelerini kısıtlayan ve yaşam kalitesini azaltan ağrının varlığıdır. Cerrahi sonrası ortopedik rehabilitasyon erken dönemde başlanmalıdır.